reede, 14. märts 2008

Ripptooli tegemine

Niisiis, võtan ennast lõpuks käsile ja üritan kirja panna, mismoodi mu esimesed 5 ripptooli valminud on (ega enam eriti ausaltöelda vist juurde neid teha ei viitsi - see sõlmimine on ikka üks paras tüütus).

Vajalikud materjalid:
*4 m 1,5 m kangast (või 2x2 meetrit 1,5 meetrist, kui tahad teha kahest erinevast kangast)
*3 m linti aasade jaoks
*90 m 4 mm puuvillast nööri (mina ostsin Nobitexist - Veerenni 29 - iga kiige jaoks 100 meetrit, et oleks sättimiseks varu ka)
*Kangaga sobivas toonis niit
*Metallist aas
*1,4 m puupulk
Vajalikud tarvikud:
*Õmblusmasin
*Käärid
*Nööpnõelad
*Mõõdulint

Alustuseks tuleks lint lõigata 10 cm juppideks - kokku 30 tükki. Seejärel jagada kanga 2 meetri peale võrdselt kummalegi küljele 15 aasa ja need nööpnõeltega kinnitada. Edasi tuleks aasad kanga pahumiselt poolelt umbes 2-2,5 cm servast läbi õmmelda ning jätta pisikene ava, kust saaks riidetüki õiget pidi keerata.
Edasi tuleb servad läbi õmmelda, tehes iga aasa juures tugevuse saamiseks lisaõmblused edasi-tagasi.
Järgnevalt tuleb välja mõõta ja lõigata paraja pikkusega nöörijupid, millega tool pärast ripub (umbes 22 meetrit). Mina jagasin nööri nii, et 8 aasa said nööri pikkusega 80 cm ja sealt edasi järgnevad 7 aasa jäi iga aasaga 5 cm nöör lühemaks (75, 70, 65, 60, 55, 50, 45 cm). Kõigepealt panin ma nööri järjest kõigist aasadest läbi ning seejärel alles jagasin pikkuse võrdseks. Ning sidusin keskpunkti tähistamiseks nöörijupiga kinni. Kordasin sama teise poolega ning seejärel asusin sõlmima. Sõlmede tegemiseks kasutasin Weberknoteni (leidsin tegemise järgi internetist sellise õpetuse) makrameesõlme. Kui sõlmede rida sai piisava pikkuse, et moodustaks parajalt suur aas pulga ümber panemiseks, keerutasin järelejäänud nööriotsaga kaks sõlmeotsa kokku ning kinnitasin sisse tõmmates teise otsaga (sõlmede jaoks kulus pisut üle 3 m pikkune nöörijupp).
Sama kordasin teise poolega.
Riputusaasa tegemiseks keerutasin ümber oma diivanilaua ja tabureti 8 tiiru nööri (ringi pikkuseks oli 3,65 meetrit). Siis kummagi pulgaotsa jaoks sarnaselt tooliosaga sõlmed ning kinnitus ja sama tegin ka keskkohaga, kuhu enne kokkusidumist panin kuju paremaks hoidmiseks metallaasa sisse.
Sellele kõigele lisaks on siis veel tarvis ühte pulka, kuhu on otstesse vaja sisse freesida 2 lohku, et tool ega kinnitusaas kusagile jooksu ei paneks. Riputamiseks tuleb tool panna sisemistesse soontesse ja riputusaas välimistesse.
Tooli puhul peab ka arvestama sellega, et puuvillane nöör venib päris korralikult, nii et kui alguses tundub, et kinnitusaas on liialt lühike, siis üsna vähese venitamise järel on ta juba pikemaks saanud ja hoiab päris hästi.
Edu siis tegemisel ja kui saad oma tooli valmis, siis anna ka siia teada ja pane kommentaaridesse näiteks link oma toolile :)

6 kommentaari:

Merike ütles ...

Minul on lõpuks valminud selle õpetuse järgi ripptool. Ma olen selle leiu üle väga õnnelik ja ka lapsed on tooliga rahul (loomulikult ka vanemad). Minu välja tulnud tooli pildiseerjat saab piiluda siit: http://nokitsemised.blogspot.com/2010/03/ripptool.html
(sorry, ma ei oska panna aktiivset linki:()

Aeg on kohvi ütles ...

Kust sellist pulka leiab?

Pillex ütles ...

Sellise pulga meisterdas mu kallis abikaasa. Tehtud on ta poes müüdavast ümarpulgast, millele on sooned sisse freesitud.

Liina ütles ...

Minu ripptooli leiab siit:
http://kribukabu.blogspot.com/

Väga mõnus lebotamise koht :)

Pillex ütles ...

Väga vahva tool. Loodetavasti oli õpetusest ka pisut abi. Lihtsamalt leiab Liina tehtud tooli siit: http://kribukabu.blogspot.com/2012/01/ripptool.html

Anonüümne ütles ...

Tere,

Kas teilt saaks ka tellida sellist ripptooli?

Anu
anu.kollom@gmail.com
56915432