esmaspäev, 24. detsember 2007

Kräsupea kook

Tänaseks jõululaupäevaks tegin Mati vanaema tellimise peale Kräsupea kooki, mida ma viimastel nädalatel juba kolmandat korda tegin, iga korraga retsepti pisut parendades. Algne retsept on pärit tordiraamatust, kuid minu versioon on sellega võrreldes lahjemaks läinud ning minu arust maitseb ka paremini, kuna ei ole enam nii kuiv kui ta algselt tuli.


Edit (26.12.2007):
Tänasele üritusele tehtud kirssidega Kräsupea kook maitses lausa nii hästi, et julgen siia panna ka selle retsepti ning tegemise õpetuse - tehke aga julgelt järgi ja nautige oma toodangut :)

Põhi:
3 muna
2 dl suhkrut
200 g 10% hapukoort
200 g magusat kondenspiima
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl kakaod
(Vahusta munad suhkruga, lisa kondenspiim ning hapukoor ja sõelu juurde jahu ja küpsetuspulber. Eralda tainas kaheks osaks: valge osa 2/3 kogusest ning 1/3 taignale sõelu juurde kakao. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit)

Kreem:
1 kg 10% hapukoort
400 g lahjat kohupiima
1,5 dl suhkrut
(Tükelda hele põhi kuubikuteks ning lisa kreemi hulka)

Niisutamiseks kirsikompotti
(Kasuta kindlasti ka kompotis olevaid kirsse, pannes neid pruuni põhja peale/kreemi alla, maitse saab palju-palju parem)

Shokolaadikreem:
100 ml vahukoort
1 sl võid
100 g tumedat shokolaadi
(Aja vahukoor potis soojaks ning sulata sinna sisse pidevalt segades või ja shokolaad. Lase pisut jahtuda ning nirista tordile)
Shokolaadikreem sai minu jaoks pisut liialt mõru, nii et järgmisel korral katsetan ise pisut vähem tumeda shokolaadiga

Tort tuleks valmis teha eelmisel päeval ja lasta tal üleöö külmkapis taheneda. Shokolaadikreem tuleb aga peale panna järgmisel päeval. Head isu :)

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

aga koogi teed ju ikka kaussi? Vastasel juhul laguneks koost...
Proovin ka homme õhta ära mökerdada!

Pillex ütles ...

Koogi tegin klaaskoogivormi, millel servad paar cm kõrged.

Anonüümne ütles ...

kusjuures koogi tegin lahtikäivasse koogivormi ja enne serveerimist võtsin nn külje ära ja püsis koos küll ning jäi seejuures väga efektne. Maitse oli muidugi super!
Tänud!

Anonüümne ütles ...

Mõtlesin, et teen selle koogi isadepävaks. Sooviksin teada, kas 20% hapukoort võib ka kasutada?

Pillex ütles ...

Algses retseptis, mille järgi enda oma kohendasin, oli kasutatud lausa 30% hapukoort. Minu eesmärk oli kook saada maitsvamaks ja lahjemaks. Nii et võib ikka :)